maandag 23 september 2013

Over de grenzen van pijn heen

Scott Jurek
Eet & RenEen marathon lopen is voor mij al een niet voor te stellen prestatie. Maar in dit boek schrijft langeafstandloper Scott Jurek met een nuchtere vanzelfsprekendheid over 100 miles runs (161 km!) over slecht begaanbaar terrein. Bij de Hardrock 100 gaat het traject over 11 bergpassen waarvan 6 op een hoogte van 4000 m en worden hoogteverschillen overbrugd van 20 km. En wat te bedenken van de Badwater Ultramarathon, een 217 km duurloop door de Death Valley bij temperaturen van 48°C! 
Extremer dan extreem dus. Om iets van dergelijke ervaringen te beleven kun je beter dit boek lezen dan je opgeven voor zo'n race.
Fascinerend vind ik de levensbeschrijving van Jurek in de eerste hoofdstukken. Het heeft iets van een psychologische roman hoe hij leerde af te zien en 'gewoon dingen doen'. Doorgaan ver over de pijngrens. Ja, zelfs met een blessure nog tientallen kilometers doorlopen. Je leest over de techniek van het hardlopen maar vooral over wat er omgaat in je psyche bij onwaarschijnlijke prestaties. 
En heel bijzonder in het vleesminnende Minnesota wordt hij vegetariĆ«r en later zelfs veganist. En juist dan verbeteren zijn prestaties. Opvallend hoe veel kracht er zit in de antioxidanten uit planten en hoeveel eiwitten te vergaren zijn uit plantaardig voedsel. Voor de veganist: Jurek wisselt zijn verhaal af met een scala van uitzonderlijke recepten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten